SoNoRo

Sala Patria

Între bd. 15 Noiembrie și str. Lucian Blaga, în sediul fostului cinematograf Patria, Brașov

  • Medium

Braşovul şi-a inaugurat viaţa publică de concert cu evenimentul artistic susţinut de Societatea filarmonică braşoveană („Kronstadter Philarmonische Gesellschaft”) în data de 6 mai 1878, sub bagheta lui Anton Brandner; impunându-se ca dirijor, compozitor şi pedagog, acesta poate fi considerat iniţiatorul şi fondatorul societăţii.
Pe podiumul şi la pupitrul orchestrei s-au aflat personalităţi de excepţie: Johann Strauss în anul 1848, Joseph Joachim şi Johannes Brahms în 1878, Richard Strauss – 1921, Felix von Weingartner – 1923, George Enescu – 1923, 1928, 1930, Edwin Fischer).
Societatea filarmonică braşoveană a fost transformată din 1949 în Filarmonica de stat „G. Dima” Braşov.

O extensie în multiple direcții o cunoaște „Festivalul International al Muzicii de Cameră”, o primă ediție a acestuia reușind să se desfășoare în anul 1970. În același an, din inițiativa și sub conducerea maestrului I. Ionescu-Galati, a fost înființată Orchestra de cameră a Filarmonicii Brașov. Un rol extrem de important în reîntinerirea Orchestrei simfonice l-a avut dirijorul permanent Ovidiu Dan Chirilă (director în perioada 1996-2004).

De asemenea, pentru cea mai modernă sală din istoria filarmonicii – Sala Patria – un aport însemnat în realizarea și definitivarea proiectului (denumit „Reabilitarea Clădirii Cinematografului Patria”) a avut-o personalitatea proeminentă a vieții brașovene, Cecilia Doiciu, aflată la conducerea instituției între anii 2007 – 2010.
În prezent, sub conducerea directorului Liviu Mateș, Filarmonica Brașov susține o bogată activitate concertistică în cadrul fiecărei stagiuni, având angajați instrumentiști de o reală valoare artistică, dirijori și soliști de renume național și internațional.