SoNoRo

Palatul Cotroceni - Sala Unirii

Bulevardul Geniului nr. 1-3, intrarea Poarta Leu, sector 6, București

  • Medium

Palatul Cotroceni a fost destinat să reprezinte reședința principilor moștenitori ai Regatului României, Ferdinand și Maria. Palatul Cotroceni a fost construit între 1893 – 1895 de către arhitectul francez Paul Gottreau.

Palatul își dezvăluie somptuozitatea încă de la intrare. Scara monumentală, înconjurată de galerii largi în stil neo-baroc francez, amintește de Opera Mare din Paris, care a fost folosită ca model. Francezul Paul Gottereau a optat pentru un stil venețian, iar arhitectul Grigore Cerchez a regândit o întreagă aripă a palatului în stilul romantismului românesc, incluzând și marele salon de recepții.

La Cotroceni mai există un salon de vânătoare în stil italian renascentist, dar și o bibliotecă regală folosită ca birou de lucru de însuși regele Ferdinand.

Cea mai impresionantă încăpere din aripa nouă este Sala Unirii, unde au loc recepțiile cele mai importante ale președintelui. Sala are pereți din marmură și numeroase coloane care trimit la arhitectura originală a Mânăstirii Văcărești.

Acoperișul este un vitraliu viu colorat pe fundal albastru, în care se regăsesc scene din istoria națională. O parte din domeniul Cotroceni, separată de actualul sediu al președinției de șoseaua cu același nume, a fost transformată în Grădina Botanică.