SoNoRo

DESPRE

Dragi prieteni ai muzicii,

Vă urez un călduros „Bine ați venit!” la ediția a XIII-a a Festivalului SoNoRo. În acest an dorim să vă încântam din nou, întâi la București, iar apoi la Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov și Sibiu.
SIDE EFFECTS este titlul prin intermediul căruia ne propunem să vă cucerim, să vă convingem și, ca de obicei, să vă surprindem. VERTIGO, LUNATIQUE, HANGOVER, SOMETHING BORROWEDSOMETHING BLUE, CRIMES OF PASSIONS sau DEL AMOR Y OTROS DEMONIOS sunt doar câteva dintre titlurile concertelor acestei ediții, fiecare reprezentând un program deosebit, interpretat de unii dintre cei mai apreciați artiști ai lumii.

Pentru prima dată în cadrul Festivalului SoNoRo îi veți putea cunoaște pe violoniștii Pavel Vernikov, Svetlana Makarova, Anna-Liisa Bezrodny sau Jonian Kadesha, pe violista Meghan Cassidy, pe violonceliștii Kyrill Zlotnikov sau Jan-Erik Gustaffson, pe chitaristul Alberto Mesirca sau pe pianista Marianna Shirinyan.

Așa cum v-am obișnuit în anii anteriori, vom relansa invitația de a descoperi alături de noi, în prima duminică a festivalului, noi spații rezonante din București. De data aceasta pornim la drum din mansarda spectaculoasă a Carului cu bere, continuăm în grațiosul Palat Brâncovenesc de la Mogoașoaia și tragem cortina în suprinzătoarea Galerie Halucinarium.
La Palatul Bragadiru v-am pregatit un „feu d’artifice” sud-american, alături de violonistul venezuelean Alexis Cardenas și membrii grupului Recoveco, toți cubanezo-parizieni.

Suntem onorați să îl avem din nou alături de noi pe marele regizor francez Bruno Monsaingeon, care va prezenta în premieră ultimul său film – Mstislav Rostropovich – L’archet indomptable / Arcușul neîmblânzit –, în atriumul Institutului Francez. Nu ezitați să-l întrebați, în discuția premergătoare proiecției, despre întâlnirile lui cu Glenn Gould, Sviatoslav Richter, Gilles Apap, David Oistrah, Gennadi Roshdestvenski, Dietrich Fischer-Dieskau sau Mstislav Rostropovich.

De asemenea, suntem fericiți să revenim la Cluj-Napoca cu patru concerte care vor divulga publicului nostru diversele și captivantele „efecte secundare” SoNoRo. Nu ratați New York Counterpoint la Boema, Sextetul Capriccio la Biserica Reformată sau Grande Sestetto Concertante al lui Wolfgang Amadeus Mozart în Aula Universității Babeș-Bolyai.

La Timișoara, Brașov și Sibiu vom aduce în premieră proiectul Rhapsodie Roumaine, lansat în luna ianuarie în Sala Musikverein din Viena și care se va sfârși în luna decembrie în extraordinara Sala Concertgebow din Amsterdam.

Doresc să mulțumesc infinit sponsorilor, partenerilor și tuturor celor care se află în permanență alături de noi, susținând acest festival cu entuziasm și încredere. Fără ei SIDE EFFECTS nu ar fi existat, iar pasărea SoNoRo nu ar fi putut încânta iubitorii de muzică bună din întreaga țară, pentru a XIII-a oară!

Răzvan Popovici
Director executiv al Festivalului SoNoRo

Să susții un recital pe o scenă este un act ce trece peste acțiunea de a cânta notele, implică o privire spre viitor, trecut și prezent, în încercarea de a vedea legătura dintre fiecare sunet, fiecare expresie și idee posibilă. Legea cauzei și efectului se manifestă prin intermediul fiecărei mișcări de degete și nuanțe emoționale pe care muzicianul o parcurge pe măsură ce trece timpul.

Cele mai nesemnificative și lumești cauze conduc câteodată spre rezultate spectaculoase. Totul se poate manifesta ca un efect secundar al orice altceva, așa cum se întâmplă, de altfel, în viața de zi cu zi. Nebunia și gelozia nu sunt decât fața întunecată a dragostei și pasiunii, un leac se transformă într-un blestem și, viceversa, o vorbă bună într-un miracol.

Vă mai spun doar că noi aici, la SoNoRo, încercăm să creăm amintiri – efecte secundare ale experimentării muzicii împreună.
Fiecare sunet plin de semnificații are potențialul de a schimba ceva, de a incita, de a consola, câteodată doar de a pune pe cineva într-o stare mai bună. De aceea, m-am gândit că „Side Effects – Efecte Secundare” ar fi o temă atât de bună de explorat și m-a făcut să mă gândesc, de asemenea, la frumoasele versuri ale lui William Wordsworth:

„I listen’d, motionless and stil;
And, as I mounted up the hill,
The music in my heart I bore,
Long after it was heard no more.”

Efecte secundare minunate vă doresc!

Diana Ketler
Director artistic al Festivalului SoNoRo