SoNoRo

DESPRE

Dragi ascultători,

Bine aţi venit la cea de-a XI-a ediţie a Festivalului SoNoRo, ediţie care încununează 10 ani de aventuri muzicale ieşite din comun. Festivalul SoNoRo păşeşte cu această ocazie într-un nou ciclu. Dacă în primii zece ani am creat, construit, dezvoltat, rafinat conceptul SoNoRo, ne dorim ca în următorii zece, pe de o parte, să culegem roadele acestei munci serioase, pe de altă parte să consolidăm, inovăm, lărgim spectrul activităţilor întregii platforme culturale SoNoRo, atât în ţară cât şi în străinătate. Ne dorim să creştem la fel de continuu şi organic, rămânând însă credincioşi crezurilor noastre artistice.
Sunt perfect conştient că această primă decadă SoNoRo nu ar fi fost posibilă fără o susţinere majoră din partea unui număr copleşitor de sponsori şi parteneri ai festivalului. Acest suport este cu atât mai necesar pentru realizarea tuturor planurilor îndrăzneţe de viitor, deja existente. Cu această ocazie doresc să le mulţumesc cu sinceritate tuturor acestor extraordinari susţinători şi să îi asigur pe ei, dar şi pe ascultătorii noştri că vom face tot posibilul ca în viitoarea călătorie muzicală, să le depăşim aşteptările şi să aibă motive de mândrie când vom sărbători viitorul deceniu împreună.

Ediția a XI-a a Festivalului SoNoRo, LA MUSE ET LE POÈTE, vă propune întâlniri cu unii dintre cei mai apreciați artiști ai momentului printre care pianiștii Olli Mustonen și Louis Lortie, violoniștii Mihaela Martin, Ilya Gringolts sau Philippe Graffin, violonceliştii Frans Helmerson, Christian Poltéra sau Maximilian Hornung.
În concerte precum POUR UN TOMBEAU SANS NOM, LA MUSE HYPNOTIQUE, À CLARA sau LA MUSE INSPIRANT LE POÈTE vă invităm să fiți alături de noi în unele dintre cele mai frumoase spații ale capitalei precum Ateneul Român, Palatul Cercului Militar Național, Catedrala Sf. Iosif sau Muzeul Național de Artă al României.
Așa cum v-am obișnuit nu vor lipsi surprizele și locurile neobișnuite unde vă invităm să ne ascultați. Cum orice Muză are nevoie de momente de frivolitate pentru a fi generoasă în inspirație, vă invităm la un maraton concertistic inspirat din celebra carte a scriitorului britanic Tom Hodkinson „Ghidul leneșului”. Parcursul aMUSEbouche în 5 episoade va fi savurat de orice bon vivant: o invitație a muzei de a lua micul dejun la POINT, apoi la o cafea la Casa Memorială „Ion Mincu“, sau la un ceai în vizită la Fundația Löwendal, un first drink la Galeria Galateca, pentru a încheia ziua în Sala de Lectură a Facultății de Litere cu o nocturnă în premieră.
Librăria Cărturești Carusel va fi locul de experiment al acestei ediții SoNoRo: MUSES AND ANTIMUSES, locul unde poezia modernistă a perioadei interbelice va întâlni capodopere ale muzicii contemporane, lucrări ale lui Steve Reich, Jörg Widmann sau Luciano Berio.
În concertul SECRET LETTERS, ce va avea loc în Centrul Cultural ARCUB din Hanul Gabroveni, vom păşi împreună în atmosfera electrică, incitantă şi plină de inspiraţie şi farmec a unor cupluri celebre, citind fragmente din scrisorile lui Bohumil Hrabal către April, ale lui Paul Eduard către Gala, ale lui Leos Janacek către Camilla, ale lui Pasternak către Marina Zvetaeva, ale lui Mihai Eminescu către Veronica Micle, acompaniate de muzică de Josef Suk, Francis Poulenc, Anton Arensky și George Enescu.
Concertul de închidere al ediției a XI-a a Festivalului SoNoRo va avea loc în premieră la Sala Radio. Pe lângă capodopere ale lui Carl Maria von Weber și Antonin Dvorak, publicul va putea alege prin vot, pe întreaga durată a festivalului, compozitorul al cărui piesă va fi interpretată în acest concert. BE OUR MUSE / FIȚI MUZA NOASTRĂ este o invitație la adresa publicului prin care acesta poate să devină o adevărată muză a muzicienilor!
SoNoRo se va reîntoarce în acest an din nou la Cluj-Napoca şi Bistriţa şi va onora deja Timişoara, viitoarea Capitală Culturală Europeană 2021, în 3 concerte. Muzele şi poeţii vor călăuzi publicul în Biserica Milenium sau Palatul Baroc din Timişoara, în Banca Naţională sau Sala Auditorium a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj şi în splendida Sinagogă din Bistriţa.

Ne bucurăm să vă avem şi în acest an alături de noi şi să explorăm împreună un nou univers muzical, plin de vervă, şarm şi eleganţă!

Cu cele mai bune gânduri,

Răzvan Popovici
Director executiv al Festivalului SoNoRo

Dragi prieteni SoNoRo,

Anul acesta am decis să ne dedicăm festivalul subiectului care a ocupat mințile creative timp de secole: Muza și Poetul. Așa cum poetul meu preferat, Joseph Brodsky, a spus odată: “Cea mai importantă deosebire dintre persoana iubită și Muză este că cea din urmă nu moare. Același lucru este valabil în cazul Muzei și al poetului: când acesta moare, ea își găsește altă voce în noua generație”. Muza pentru Brodsky și pentru alți mari artiști este vocea poeziei, însăși limbajul, munca ce trebuie depusă pentru a crea o capodoperă. Alți poeți își aduc tributul Muzelor reale sau imaginare, Petrarca Laurei, Neruda lui Matilde Urrutia, Rilke iși scrie poemul muzei sale de toată viața, Lou Andreas – Salomė:

Ci tot ce ne-nfioarǎ, pe tine şi pe mine,
ne împreunǎ totuşi aşa cum un arcuş
din douǎ strune doar un sunet scoate.
Pe ce vioarǎ suntem înstrunaţi?
Şi ce artist ne ţine-n mâna lui,
cântec cum altul nu-i?

Căile Muzicii și ale Poeziei s-au intersectat întotdeauna. Marii compozitori și-au găsit inspirația în sacru și profan, în natură, în viața simplă de zi cu zi, în naștere și moarte și, bineînțeles, în dragoste. Una dintre marile Muze ale perioadei romantice, Clara Schumann, i-a inspirat pe doi dintre cei mai mari compozitori ai timpului său, Robert Schumann și Johaness Brahms. Aceștia au scris câteva dintre cele mai frumoase lucrări ale lor pentru ea, fapt mărturisit în corespondența lor. Brahms către Clara: “Îmi doresc să-ți pot scrie într-atât de tandru pe cât te iubesc. Îmi ești infinit de dragă, mai dragă decât pot spune.” Robert Schumann către Clara: “Ce nu aș putea să fac din dragoste pentru tine, a mea Clara! Cavalerii din vechime erau mai fericiți; ei puteau să treacă prin foc și să se lupte cu dragonii pentru a-și putea cuceri doamnele, dar noi cei din ziua de astăzi trebuie să ne mulțumim cu metode mai prozaice. Deși, până la urmă, putem iubi în continoare, doar timpurile se schimbă, nu și inimile oamenilor.”

Așteptăm cu nerăbdare să vă povestim povești vechi și noi de iubire, prietenie, relații afective neașteptate și neobișnuite, ale noastre Muze și Antimuze. Suntem mândri să prezentăm o echipă incredibilă de minunați muzicieni, fiecare cu propriile Muze și care vor fi fericiți să-și împărtășească secretele cu voi toți prin intermediul muzicii.

De abia așteptăm să vă revedem în sălile de concert, unde voi toți veți deveni Muzele noastre și ne veți ajuta să transformăm muzica în poezie și poezia în muzică.

Întotdeauna a voastră,

Diana Ketler
Director artistic al Festivalului SoNoRo