SoNoRo

DESPRE

Dragi prieteni,

Totul a început în Grădina Edenului. A se ascunde este primul verb reflexiv din Vechiul Testament – “s-au ascuns Adam şi femeia lui de faţa Domnului Dumnezeu printre pomii Raiului”. Rolurile erau interșanjabile – mai întâi omul caută și se ascunde, apoi Domnul îl caută pe om, apoi acesta este damnat să caute pentru tot restul vieții lui.

De-a v-ați ascunselea este cel mai vechi dintre jocuri, pe care fiecare și-l amintește din copilărie – cu toții ne amintim primele noastre încercări de a explora în afara mediului nostru obișnuit, speranța și frica de a fi găsiți, bucuria jocului. Copii sau adulți, fiecare dintre noi ne creăm un refugiu – un loc în care ne simțim în siguranță, înconjurați de prieteni care își doresc să ne găsească, dar și un loc al introspecției, al lecturii și meditației, un loc destinat misterului. Actul de a asculta muzică crează chiar acest tip de ascunzătoare, unde cel care ascultă se poate detașa de restul lumii, poate trece dincolo de sine pentru a se întoarce apoi îmbogățit și chiar mai sensibil și mai repeceptiv.

În 1794, Uvedale Price notează în lucrarea sa Eseu asupra picturalului: “Complexitatea unui peisaj poate fi conferită de modalitatea de dispunere a obiectelor, ce, printr-o ascundere parțială intrigă și stârnește curiozitatea”. Acesta compară peisagistica cu poezia și cu muzica: “s-ar putea spune despre o variație capricioasă a lui Haydn că este picturală” datorită unor “tranziții bruște, neașteptate, o anumită sălbăticie jucăușă a caracterului și aparență a neregularității”.

Să stârnim și să hrănim curiozitatea, este spre ceea ce aspirăm și noi, creatorii SoNoRo. Am creat un peisaj complex pentru voi să-l explorați – pornind de la spiritul jucăuș al The Eternal Child, la bucuria descoperirii în Lost and Found, melancolica invocare a trecutului în Reverie, contemplarea mistică a celor Seven Last Words, pășind în lumea de carnaval în care nimic nu e ceea ce pare din Masters of Games și Gulliver’s Hair, până la scena de teatru fantomă din Opera Senza Opera, meandrele complexe și neașteptate din Tema con Variazioni și la partea mai întunecată a ascunderii, de monstruozitățile istorice și cruzimile fără sens, în scoica fragilă a artei în In Disguise.

Am invitat muzicieni extraordinari să vă ghideze prin labirinturile Hide&Seek ale acestei ediții a Festivalului SoNoRo. Fiecare dintre noi poate fi Ariadna, Tezeu sau chiar Minotaurul în acest joc muzical – să înceapă jocul!

Diana Ketler, Director Artistic, SoNoRo.