SoNoRo

DESPRE

Dragi prieteni ai muzicii,

Bine ați venit la cea de-a XII-a ediție a Festivalului SoNoRo, pe care am intitulat-o HIDE&SEEK. Numele nu a fost ales dintr-o joacă, cum ați putea crede. Vom lua totul foarte în serios și vom încerca să vă surprindem anul acesta cum nu am făcut-o niciodată!
Dupa ediția precedentă, în care ne-am lăsat inspirați de LA MUSE ET LE POÈTE, ne-am gândit să vă invităm de această dată la un joc de-a v-ați ascunselea, mai întâi în București, apoi la Timișoara, Cluj și Brașov.
Nu vă spunem numărul exact al concertelor, sigur vor fi 20, dar pe celelalte doar de le descoperiți vi se vor oferi, muzicieni am numărat doar până la 50, dar vă dezvăluim că vă vom invita în unele dintre cele mai frumoase săli de concerte din țară: Sala Unirii din Palatul Cotroceni, Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar Național, Ateneul Român, Auditorium Maximum al UBB din Cluj sau Sala Filarmonicii Banatul din Timișoara, dar și în spații pe cât de spectaculoase pe atât
de necunoscute publicului meloman, precum Aula ASE, proaspăt restaurata mansardă a Carului cu Bere sau eclecticul Qreator din București, Biserica Millenium din Timișoara sau mansarda celebrei Boema din Cluj.
În acest an vă oferim un program divers și bogat și, ca întotdeauna, plin de noutăți muzicale și surprize de tot felul. Titlurile concertelor noastre vorbesc de la sine — The Eternal Child, Rêverie, Lost and Found, In Disguise, Tema con Variazioni, Labyrinth sau Home Alone — și doresc să vă stimuleze curiozitatea și să vă facă să ascultați cât mai multe din concertele noastre pentru a pătrunde cu adevarat în labirintul HIDE&SEEK.

Sper să vă stârnesc curiozitatea enumerându-vă doar câteva din highlight-urile acestei ediții SoNoRo: capodopera lui Joseph Haydn Cele șapte cuvinte ale Mântuitorului pe cruce pentru cvartet de coarde, ce va fi acompaniată de o suită de poezii recitate de binecunoscutul actor și director executiv al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac, va răsuna în splendida Bancă Națională a României; Opera senza Opera, unde marii compozitori de operă, Wolfgang Amadeus Mozart și Richard Wagner, vor îmbia publicul să le viseze celebrele lor opere fără însă ca nici măcar o arie să răsune în Sala Radio;
Kamerata Kronstadt sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu va acompania concertele Jeunehomme și Simfonia concertantă ale lui Mozart, iar extraordinara mezzosoprană Ruxandra Donose va interpreta liedurile Wesendonk ale lui Wagner într-un aranjament inedit pentru voce și sextet de coarde; iar dacă cineva ar putea fi considerat The Master of Games acesta ar fi incredibilul violoncelist italian Giovanni Sollima care nu trebuie ratat la Palatul Bragadiru unde publicul este invitat să se îmbrace după un dress code foarte precis stabilit: „Games of the Mind, Letters, Numbers and Bodies“; seara de deschidere a concertelor SoNoRo de la Cluj, unde invităm publicul să vizioneze instalația video Inverso Mundus, reinterpretată muzical în premieră și, în același timp, să se lase sedus de creațiile de modă Murmur, care, după ce au cucerit deja întreaga lume, vor da tonul unei serate de neuitat: Dr. Jekyll or Mr. Hyde?

Doresc să mulțumesc infinit partenerilor, sponsorilor și tuturor prietenilor Festivalului SoNoRo, fără susținerea cărora nu am fi putut crea o ediție SoNoRo atât de jucăușă, amplă, diversă și plină de farmec a HIDE&SEEK și care, în același timp, dezvoltă, pe parcursul întregului an, platforma culturală SoNoRo.
Cu ajutorul lor celebrăm în acest an 12 ediții ale festivalului, 11 ale proiectului educativ SoNoRo Interferențe, 7 ale Festivalului SoNoRo Arezzo și 5 ale seriei de concerte SoNoRo Conac. Iar pentru anul viitor, anul în care vom celebra „Centenarul Marii Uniri“, v-am pregătit deja mai multe surprize!

Ne bucurăm să vă (re)întâlnim la concertele noastre unde vă invităm să ne ascultați, să (vă) priviți și să vă … redescoperiți, atât în ipostaze noi, cât și în alte … haine. Vă garantez că ne vom regăsi, seară de seară, sub lumina reflectoarelor!

Cu cele mai bune gânduri,
Răzvan Popovici
Director executiv al Festivalului SoNoRo

Dragi prieteni,

Totul a început în Grădina Edenului. A se ascunde este primul verb reflexiv din Vechiul Testament: „S-au ascuns Adam şi femeia lui de faţa Domnului Dumnezeu printre pomii Raiului”. Rolurile erau interșanjabile, mai întâi omul caută și se ascunde, apoi Domnul îl caută pe om, apoi acesta este
damnat să caute pentru tot restul vieții lui.

De-a v-ați ascunselea este cel mai vechi dintre jocuri, pe care fiecare și-l amintește din copilărie — cu toții ne amintim primele noastre încercări de a explora în afara mediului nostru obișnuit, speranța și frica de a fi găsiți, bucuria jocului. Copii sau adulți, fiecare dintre noi ne creăm un refugiu — un loc în care ne simțim în siguranță, înconjurați de prieteni care își doresc să ne găsească, dar și un loc al introspecției, al lecturii și meditației, un loc destinat misterului. Actul de a asculta muzică creează chiar acest tip de ascunzătoare, unde cel care ascultă se poate detașa de restul lumii, poate trece dincolo de sine pentru a se întoarce apoi îmbogățit și chiar mai sensibil și mai repeceptiv.

În 1794, Uvedale Price notează în lucrarea sa Eseu asupra picturalului: „Complexitatea unui peisaj poate fi conferită de modalitatea de dispunere a obiectelor, și ea, printr-o ascundere parțială, intrigă și stârnește curiozitatea”. Acesta compară peisagistica cu poezia și cu muzica: „s-ar putea spune despre o variație capricioasă a lui Haydn că este picturală” datorită unor „tranziții bruște, neașteptate, o anumită sălbăticie jucăușă a caracterului și aparență a neregularității”.

Să stârnim și să hrănim curiozitatea — este spre ceea ce aspirăm și noi, creatorii SoNoRo. Am creat un peisaj complex pentru voi să-l explorați — pornind de la spiritul jucăuș al The Eternal Child, la bucuria descoperirii în Lost and Found, melancolica invocare a trecutului în Rêverie, contemplarea mistică a celor Seven Last Words, pășind în lumea de carnaval în care nimic nu e ceea ce pare din Masters of Games și Gulliver’s Hair, până la scena de teatru fantomă din Opera Senza Opera, meandrele complexe și neașteptate din Tema con Variazioni și la partea mai întunecată a ascunderii, de monstruozitățile istorice și cruzimile fără sens, în scoica fragilă a artei în In Disguise.

Am invitat muzicieni extraordinari să vă ghideze prin labirinturile Hide&Seek ale acestei ediții a Festivalului SoNoRo. Fiecare dintre noi poate fi Ariadna, Tezeu sau chiar Minotaurul în acest
joc muzical — să înceapă jocul!

Diana Ketler, Director Artistic, SoNoRo.