SoNoRo

Zoran Markovic

Contrabas

  • Medium

Zoran s-a născut în Muntenegru în 1965. A început să cânte la acordeon când avea șase ani. “Părinții mei sperau că mă va ține departe de necazuri. Dar am trecut la contrabas când aveam paisprezece ani pentru că eram un băiat mare și am vrut un instrument mai mare și o muzică mai serioasă. La acea vreme nu știam cât de dramatic îmi va schimba viața în bine.”
A studiat la Universitatea din Belgrad și la Veneția, Cremona, Munchen și Salzburg înainte de a se stabili în Ljubljana.
Cântă ca solist, dar și cu cu orchestre și cu ansambluri de cameră. Este invitat în mod regulat la Orchestra Simfonică Radio din Slovenia. De asemenea, în ultimii ani, a dirijat muzică sinfonică și de operă, cu mult succes. Predă la Academia de Muzică din Ljubljana și oferă cursuri de masterat în întreaga lume. El este fondatorul și directorul general al ZMT Tailpiece, o companie specializată în cozi pentru instrumente cu coarde.
Cele mai fericite și mai îmbucurătoare momente ale lui Zoran au venit prin muzica de cameră. "Este atât de viu, atât de plin de neașteptat. Să cânți în Oxford, cu muzicieni atât de renumiți, este un vis frumos.”
Cântă un contrabas din secolul al XVIII-lea al Școlii Bologna.