SoNoRo

Zoran Marković

Contrabas

  • Medium

Zoran s-a născut în Muntenegru în 1965. A început să cânte la acordeon când avea șase ani.

„Părinții mei sperau că mă vor ține departe de necazuri, dar am trecut la contrabas când aveam paisprezece ani pentru că eram un băiat mare și am vrut un instrument mai mare și o muzică mai serioasă. La acea vreme nu știam că îmi va schimba viața în bine.”

Zoran Marković a studiat la Universitatea din Belgrad și la Veneția, Cremona, München și Salzburg înainte de a se stabili la Ljubljana.

Cântă ca solist, dar și cu orchestre și ansambluri de cameră. Este invitat în mod regulat al Orchestrei Simfonice Radio din Slovenia. De asemenea, în ultimii ani, a dirijat cu deosebit succes muzică simfonică și de operă. Predă la Academia de Muzică din Ljubljana și susține cursuri de masterat în întreaga lume.

Este fondatorul și directorul general al ZMT Tailpiece, o companie specializată în producerea coardelor pentru instrumente cu coarde.

Cele mai fericite momente ale lui Zoran au fost cele create de muzica de cameră: „Este atât de viu, atât de plin, de neașteptat! Să cânți în Oxford, cu muzicieni atât de renumiți, este un vis frumos.”

Cântă pe un contrabas din secolul al XVIII-lea al Școlii Bologna.