SoNoRo

Valentin Răduțiu

Violoncel

  • Medium

Lăudat de Süddeutsche Zeitung pentru „sunetul specific și incitant, de înaltă energie, cântând în registrele grave întotdeauna clar conturat și masculin, în înălțime cu lirism feeric", Valentin Răduțiu este unul dintre violoncelistii de vârf ai generației sale. Născut la München în 1986, Valentin Răduțiu a luat primele sale lecții de violoncel de la tatăl său la vârsta de 6 ani, continuându-și studiile la Salzburg, Viena și Berlin cu Clemens Hagen, Heinrich Schiff și David Geringas.

Premiat la numeroase concursuri internaționale, precum „Friedrich Dotzauer” la Dresda și „Karl Davidov” la Riga, Valentin Răduțiu a fost distins cu „Premiul Muzicii al Economiei Germane” în 2011, unul dintre cele mai importante premii pentru tinerii muzicieni din Germania. Din 2013, a fost susținut timp de trei ani de compania Bayer în programul artistic „stART“. De asemena, Răduțiu este laureat al Concursului Internațional George Enescu.

Valentin Răduțiu a susținut concerte alături de Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, Filarmonica Cehă, Münchener Kammerorchester, Orchestra Simfonică Radio MDR Leipzig, SWR Stuttgart și SR Saarbrücken, Camerata Salzburg, L’Orchestre Philharmonique de Marseille, Orchestra Națională Simfonică Letonă, Hong Kong Sinfonietta, Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Prague Philharmonia, Stuttgarter Kammerorchester, Filarmonica „George Enescu”, Orchestra Națională Radio, Orchestra Română de Tineret și cu World Youth Symphony Orchestra, sub bagheta unor dirijori precum Lawrence Foster, Gustavo Gimeno, Cristian Măcelaru, Pablo Gonzales, Stanislaw Kochanowski, Jérémie Rhorer, Leoš Svárovsky, Steven Sloane și Ruben Gazarian.

Printre scenele pe care a cântat se numără Filarmonica din München, Filarmonica din Berlin, Konzerthaus Berlin, Prinzregententheater și Herkulessaal din München, Ateneul Român, Filarmonica din Riga și Hong Kong City Hall. Violoncelistul a fost invitat să cânte la numeroase festivaluri, printre care Schleswig-Holstein Musik Festival, Festivalul George Enescu, Heidelberger Frühling, Cellobienale Amsterdam, Musikfest Stuttgart, Fürstensaal Classix, Hong Kong Arts Festival, SoNoRo și Klangspuren Tirol.

Totodată, a susținut numeroase concerte de muzică de cameră alături de Evgheni Bozhanov, Cvartetul Hagen, Ib Hausmann, Diana Ketler, Alexander Madzhar, Igor Ozim, Alina Pogostkina, Razvan Popovici, Antje Weithaas și alături de „12 Cellisten der Berliner Philharmoniker”.

Discografia violoncelistului cuprinde înregistrări alături de pianistul Per Rundberg, printre care un disc cu lucrări de Lalo, Ravel și Magnard, și prima integrală a lucrărilor pentru violoncel și pian de George Enescu, care a fost apreciata în nenumărate apariții editoriale de critica internațională. Albumul de jazz „Remebering the rain”, alături de pianistul Benjamin Schaefer, ilustrează o altă latura artistică a violoncelistului. Recente apariții discografice sunt concerte de Haydn, Mozart și CPE Bach cu Münchener Kammerorchester, precum și un disc cu lucrări de Ceaikovski și Rachmaninov, alături de pianistul Evgheni Bozhanov.

Tenorul Rolando Villazon l-a prezentat în emisiunea sa, „Les stars de demain” (Arte) și numeroase posturi de radio și televiziune au difuzat concertele sale în direct (TVR, Deutschlandfunk, Bayerischer Rundfunk, MediciTV).

Valentin Răduțiu cântă pe un violoncel Francesco Rugieri (Cremona 1686).