SoNoRo

Torleif Thedéen

Violoncel

  • Medium

Torleif Thedéen este unul dintre cei mai apreciați muzicieni din Scandinavia. A obținut recunoașterea internațională în anul 1985, câștigând trei dintre cele mai prestigioase competiții dedicate violoncelului: Rostropovich, Pablo Casals și The European Broadcasting Union’s International Tribune.

A susținut concerte în toată lumea, cântând regulat nu doar cu cele mai importante orchestre din Scandinavia, ci din întreaga lume: Orchestra Filarmonicii BBC, orchestrele simfonice din Birmingham, Berlin, Moscova, Cehia, Olanda și Israel, sub bagheta dirijorilor Esa-Pekka Salonen, Paavo Berglund, Neeme Järvi, Franz Welser-Möst, Gennady Rozhdestvensky, Leif Segerstam și Eri Klas.

Torleif Thedéen interpretează și muzică de cameră, făcându-se remarcat în concerte din săli prestigioase precum: Wigmore Hall din Londra, Carnegie Recital Hall din New York și Concertgebouw din Amsterdam.

A participat frecvent la festivaluri din Bordeaux, Oslo, Bath, Stavanger, Kuhmo, Schleswig-Holstein, dar și la Verbier Festival (2007, 2009) și Prague Spring Festival.

Din anul 1986 Thedéen a înregistrat numeroase CD-uri pentru casa de discuri BIS. Înregistrarea Concertului pentru violoncel de Shostakovich a câștigat „Cannes Classical Award” în 1995, iar înregistrarea Suitelor pentru violoncel solo de Johann Sebastian Bach a fost extrem de apreciată în anul 2000. În anul 2002 a înregistrat concertele pentru violoncel de Dvořák.

În 2018 a câștigat Premiul Edison pentru înregistrarea Messiaen: „Cvartet pentru sfârșitul timpului” cu Martin Fröst, Lucas Debargue și Janine Jansen la casa de discuri Sony.

Torleif Thedéen a fost profesor la Conservatorul Regal de Muzică din Copenhaga în perioada 1992-1996. Din anul 1996 este profesor la Conservatorul Regal de Muzică din Stockholm.

Cântă la fostul violoncel al lui Lynn Harell, care a fost fabricat de David Tecchler în 1711.