SoNoRo

Thorsten Johanns,

Clarinet

  • Medium

Thorsten s-a născut în Germania și a început să cânte la clarinet la opt ani, iar câțiva ani mai târziu, a început să studieze și saxofonul.
Ca membru al mai multor ansambluri (Quintetto Amadeo, Opera Senza, Zephyr, Saxemble), Thorsten Johanns participă la numeroase festivaluri în Germania, dar și în restul Europei, precum Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Vorpommern, Lucerna, Musik-Triennale din la Köln sau Festivalul Tirol, printre altele.

În 1998, Johanns a fost numit prim-colaborator al Orchestrei Filarmonice din Essen, iar patru ani mai târziu, a ocupat aceeași funcție pe care o are și în prezent, cea de clarinetist principal al Orchestrei Simfonice WDR din Köln.

Printre ansamblurile de muzică de cameră alături de care cântă se numără cvartetele Amaryllis, Auryn, Cremona și Minetti.
A colaborat cu mai multe orchestre importante, printre care amintim filarmonicile din Berlin și München, Orchestra Simfonică NDR din Hamburg, Orchestra Germană Radio și Ansamblul Modern.

În calitate de solist, a colaborat cu dirijori precum Semyon Bychkov, Sir Neville Marriner, Eivind Aadland sau Yutaka Sado.
Din septembrie 2015, Thorsten este profesor de clarinet la Academia de Muzică din Weimar și susține masterclass-uri în America, la Conservatorul New England din Boston și în China, la Beijing și Shenyang.