SoNoRo

Tatiana Samouil

Vioară

  • Medium

Tatiana s-a născut într-o familie de muzicieni, la trei ani deja cânta la pian, iar doi ani mai târziu a descoperit vioara. Și-a făcut debutul la nouă ani alături de Orchestra Națională din Moldova, sub bagheta tatălui ei, dirijorului Alexandru Samoilă. A cântat la Vatican pentru Papa Ion Paul II și la sediul UN pentru UNESCO în Paris.

A câștigat premii la cele mai mari competiții de vioară, Concursul Internațional Tchaikovsky în 2002, Concursul Queen Elisabeth din Bruxelles în 2001 și Concursul Internațional de Vioară Jean Sibelius din Helsinki în 2000.

În prezent, concertează în toată lumea, în pofida accidentului grav survenit în 2014, în urma căruia nu se mai știa dacă va putea merge sau cânta vreodată.

Tatiana a împărțit scena cu mari muzicieni precum Yuri Bashmet, Maxim Vengerov, Gautier Capuçon și Augustin Dumay și dirijorii Antonio Pappano, Christian Arming, Kazushi Ono, Dmitry Liss și Gilbert Varga. A colaborat alături de orchestre din toată lumea: Orchestra Națională din Belgia, Rusia, St Petersburg, Bueno Aires, Filarmonica Regală Liège, Orchestra Prezidențială din Turcia, Orchestra de Radio Finlandeză și Orchestra de Cameră Franz Liszt.

A fondat Cvartetul Malibran și este profesoară de vioară la Chapelle Musicale Reine Elisabeth, Conseratorul Regal din Anvers și Centrul de Artă Superior Musikene din San Sebastián. Este membru permanent al Academiei Yuri Bashmet și oferă masterclass-uri în toată Rusia.

Are în jur de 20 de CD-uri lansate, iar înregistrările lucrărilor de Eugène Ysaÿe i-au adus “Diapazonul de Aur”, cea mai mare distincție a revistei franțuzești “Diapason”.

În prezent cântă pe o vioară Nicolò Gagliano din 1770 și o vioară modernă realizată special pentru ea de Christian Bayon.