SoNoRo

Tatiana Samouil

Vioară

  • Medium

Tatiana s-a născut într-o familie de muzicieni, la trei ani cânta deja la pian, iar doi ani mai târziu descoperea vioara. Și-a făcut debutul la nouă ani alături de Orchestra Națională din Moldova, sub bagheta tatălui ei, dirijorului Alexandru Samoilă.

A cântat la Vatican pentru Papa Ioan Paul al II-lea și pentru UNESCO, în Paris.

A câștigat premii la cele mai mari competiții de vioară – Concursul Internațional Ceaikovsky din Moscova, în 2002; Concursul Queen Elisabeth din Bruxelles, în 2001; Concursul Internațional Michael Hill din Noua Zeelandă, în 2001; Concursul Internațional de Vioară Jean Sibelius din Helsinki, în 2000.

În prezent concertează în toată lumea, în pofida accidentului grav survenit în 2014, în urma căruia nu se știa dacă va mai putea merge sau cânta vreodată.

Tatiana a împărțit scena cu mari muzicieni precum Yuri Bashmet, Maxim Vengerov, Gautier Capuçon și Augustin Dumay, dar și cu dirijorii Antonio Pappano, Christian Arming, Kazushi Ono, Dmitry Liss și Gilbert Varga. A colaborat cu orchestre din toată lumea: Orchestra Națională a Belgiei, Orchestra Simfonică din St. Petersburg, Orchestra Filarmonică din Buenos Aires, Filarmonica Regală din Liège, Orchestra Prezidențială din Turcia, Orchestra de Cameră Franz Liszt din Budapesta ș.a.

A fondat Cvartetul Malibran și este profesoară de vioară la Chapelle Musicale Reine Elisabeth, Conservatorul Regal din Anvers și Centrul Superior pentru Arte „Musikene” din San Sebastián. Este membru permanent al Academiei Yuri Bashmet și oferă masterclass-uri în toată Rusia.

În plus față de înregistrările pentru Sony Classical, Tatiana are în jur de 20 de CD-uri, iar înregistrările lucrărilor de Eugène Ysaÿe i-au adus „Diapazonul de Aur”, cea mai importantă distincție a revistei franceze de muzică „Diapason”.

În prezent cântă pe o vioară Nicolò Gagliano din 1770 și o vioară modernă realizată special pentru ea de Christian Bayon.