SoNoRo

Ruxandra Donose

Mezzo-soprană

  • Medium

Mezzo-soprana de origine română și-a făcut debutul pe scenă încă din copilărie, ca pianistă. Între 1989 și 1991 a evoluat la opera din Constanța. Cariera internațională și-a început-o în 1991, după ce a câștigat două premii la München și Washington.
Ea a devenit cunoscută datorită interpretării unor roluri precum cel al Charlottei din opera „Werther” de Jules Massenet, rolul titular din „Carmen” de Georges Bizet sau cel al Margueritei din „La damnation de Faust” de Hector Berlioz. Este preferata multor case de operă din lume pentru rolurile de mezzo-soprană în travesti precum Cherubino din „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart, Sesto din „La Clemenza di Tito” și Idamante din „Idomeneo”.

Ruxandra Donose cântă cu mare succes, încă de la începutul anilor ’90 pe scenele celor mai cunoscute opere din întreaga lumea precum Covent Garden din Londra, Metropolitan Opera din New York, sau la Staatsoper (Opera de stat) din Viena.
Repertoriul ei arată o mare deschidere stilistică, de la opere baroce la creații contemporane și include roluri în opere de Mozart, Georg Friedrich Handel, Rossini, Jacques Offenbach, Engelbert Humperdinck, Leos Janacek, Strauss și Vincenzo Bellini. În repertoriul său se regăsesc peste 45 de roluri principale de operă.