SoNoRo

Peter Langgartner

Violă

  • Medium

Violistul austriac Peter Langgartner a studiat la Mozarteum din Salzburg cu Jürgen Geise și Sándor Végh, iar după ce a primit diploma la Bern, în 1980, obținând un premiu acordat tinerilor artiști de către statul austriac, a continuat să studieze cu Max Rostal, la Musikhochschule din Köln, cu Peter Schidlof și Cvartetul Amadeus și cu William Primrose.

După terminarea studiilor, violistul a cântat la Opera din Veneția, apoi la „Camerata Academica” din Salzburg cu Sándor Végh și Roger Norrington, dar și în Cvartetul „Pro Arte” din Salzburg.

Ca solist a interpretat concerte de violă de Telemann, Mozart, Paganini, Hindemith, Bartók și Feldman în Austria, Germania, Italia, Spania, SUA, Canada, Japonia și Tailanda.

De asemenea, a interpretat muzică de cameră împreună cu muzicienii Thomas Zehetmair, Benjamin Schmid, Vladimir Mendelssohn, Alois Brandhofer, Wolfgang Meyer etc., cu Ansamblul Hyperion și Ansamblul Okun.

Peter Langgartner este foarte interesat de muzica modernă. A interpretat în Austria lucrarea „The Viola in My Life” de Morton Feldman cu Ansamblul „Continuum” și cu Joel Sax în New York, realizând și prima interpretare a lucrărilor de Georg Friedrich Haas și Gösta Neuwirth.

În plus este atras și de „muzica bastardă”– noi metode de a interpreta muzica: cabarete muzicale („The Very Only History of Clean Playing And Dirty Talking”) și proiecte speciale („Byron in 2005”, „Three Pianos And One Viola”.)

Este profesor de violă și muzică de cameră din 1986 la Universitatea Mozarteum din Salzburg.