SoNoRo

Pavel Vernikov

Vioară

  • Medium

Născut în Odessa, Paul Vernikov a absolvit faimoasa Școală de Muzică „Stolyarsky”, unde a studiat împreună cu B. Mordkovich. În timpul formării universitare de la Conservatorul Ceaikovski din Moscova a câștigat deja o reputație internațională ca violonist. Printre premiile pe care le deține se evidențiază cele obținute la concursurile ARD din München și „Vittorio Gui” din Florența.

Vernikov s-a remarcat pe scene din întreaga lume, precum Concertgebouw din Amsterdam, Carnegie Hall din New York, Wigmore Hall din Londra, La Salle Gaveau din Paris, Auditorio National din Madrid, Santory Hall în Tokyo sau Santa Cecilia din Roma.
Vernikov a colaborat cu Sviatoslav Richter, James Galway, Alain Meunier, Patrick Gallois, Maria Tipo, Natalia Gutman, Oleg Kagan și mulți alți artiști consacrați.

A inaugurat Academia Rusă de Studii Superioare în Portogruaro și, odată cu aceasta, Festivalul „Estate Musicale di Portogruaro” (1980-2006), unde nume importante din lumea muzicii de cameră au fost invitate. A fost numit Director Artistic al Festivalului de Muzică Gubbio din Italia, dar și al Festivalului de Muzică de Cameră din Dubrovnik.
Pavel Vernikov își continuă cariera de profesor în Spania (Școala de Muzică Regina Sofia din Madrid), în Israel (Academia Rubin), Japonia (Universitatea Gedai), dar și Suedia (Programul de Masterat Aurora). Totodată, predă și la prestigiosul Conservator Superior Național de Muzică din Lyon, la Universitatea din Viena și la Școala Înaltă de Muzică din Lausanne. Artistul a fost invitat la numeroase competiții, printre care Concursul George Enescu de la București, în calitate de membru al juriului.