SoNoRo

Marianna Shirinyan

Pian

  • Medium

Pianista armeană Marianna Shirinyan este una dintre cele mai creative și apreciate artiste din domeniul muzicii de cameră. Aceasta s-a născut în Yerevan, Armenia, unde și-a început și studiile muzicale. La vârsta de șapte ani, a fost admisă la Școala de Muzică Ceaikovski, sub îndrumarea Margaritei Hakobian. În 1997, Marianna a studiat alături de Igor Javrian la Conservatorul Muzical Komitas.

Este invitată adesea la festivaluri internaționale, câștigând reputația uneia dintre cele mai prestigioase pianiste, astfel că a interpretat în cele mai de seamă orchestre, precum Orchestra Națională Simfonică Daneză, Orchestrele Filarmonice din Oslo, Helsinki și Copenhaga. Marianna a fost artistă rezidentă în Orchestra Simfonică din Odense.

În afara Scandinaviei, pianista a concertat alături de Orchestra Simfonică Bavareză, Orchestra Simfonică din München, Orchestra Simfonică Armeană, sub îndrumarea dirijorilor Hans Graf, Zoltan Kocsis, Antonello Manacorda, Lawrence Foster, Daniel Raiskin, Lan Shui și Joushua Weilerstein.
Între 2003 și 2011, artista a fost membră a Ansamblului Esbjerg din Danemarca.

Asociația Criticilor Muzicali Danezi a premiat-o pe Marianna Shirinyan cu Premiul Anului în 2009. În 2010, Radio Danemarca i-a acordat un premiu de onoare pentru contribuția semnificativă pe care a avut-o la viața muzicală și artistică din această țară.
În 2014, Marianna a participat ca membră a juriului în cadrul a două competiții de pian semnificative: Competiția Muzicală ARD și Competiția Internațională de Pian Edvard Grieg.

Din 2015, este profesoară la Academia Norvegiană de Muzică din Oslo, iar în 2018 a devenit Director Executiv al Oremandsgaard Kammermusikfest în Danemarca.