SoNoRo

Marcelo Nisinman

Bandoneon

  • Medium

Marcelo Nisinman s-a născut la Buenos Aires în 1970. A studiat bandoneonul cu Julio Pane și compoziția cu Guillermo Graetzer la Buenos Aries și cu Detlev Müller-Siemens la Basel.
Pe parcursul său profesional îl regăsim în trei formule artistice: bandoneonist, compozitor și aranjor.

A cântat alături de Martha Argerich, Gidon Kremer, Britten Sinfonia, Gary Burton, Fernando Suárez Paz, Assad Brothers și Orchestra din Philadelphia dirijată de Charles Dutoit. S-a manifestat ca solist, printre altele, împreună cu WDR Big Band, Orchestra de Cameră Arpeggione, Orchestra Națională a Ținuturilor Loarei și cu Orchestra Filarmonică din Belgrad.

A compus câteva piese vocale precum „Desvios”, cu un text de Carlos Trafic și o nouă versiune a piesei „María de Buenos Aires”.
A format, în anul 2009, împreună cu clarinetistul Chen Halevi, cvartetul „Tango Factory”, un grup ce a coagulat patru muzicieni foarte diferiți, dispuși să exploreze lumea tangoului. Ei au interpretat lucrări de Nisinman și Porat, dar și aranjamente realizate de Nisinman ale unor piese compuse de Piazzolla, Weill ș.a.

În 2012 a avut loc premiera piesei sale pentru bandoneon și orchestră – „Dark Blue Tango” – pe care a interpretat-o cu Orchestra Națională Simfonică a Argentinei dirijată de Facundo Agudin.
De-a lungul anilor a fost invitat la festivaluri și în recitaluri ale unor prestigioase orchestre simfonice atât în calitate de compozitor, cât și de muzician.

În 2018 și-a prezentat la Buenos Aires noul ansamblu, FRANZ, format din Daniel Falasca, Mariano Rey, Pablo Agri, Marcelo Nisinman și Cristian Zarate. Tot anul trecut, Marcelo Nisinman a avut două premiere orchestrale mondiale – „Chen’s Tango 1” și „4 for Vogler” – împreună cu Orchestra Națională Simfonică a Argentinei dirijată de Mariano Chiacchiarini.