SoNoRo

Louis Lortie

Pian

  • Medium

Timp de mai mult de trei decenii, pianistul franco-canadian Louis Lortie a concertat în întreaga lume, fiind considerat unul dintre cei mai versatili pianiști din prezent. El și-a extins dibăcia interpretativă asupra unui spectru repertorial larg, iar spectacolele și piesele sale premiate atestă remarcabila sa anvergură muzicală.

Solicitat pe cinci continente, Lortie a întocmit parteneriate de lungă durată cu orchestre precum Orchestra Simfonică BBC, Filarmonica BBC, Orchestra Națională a Franței și Filarmonica din Dresden în Europa, dar și Orchestra Philadelphia sau Simfonia din San Diego în Statele Unite. În Canada, țara sa nativă, el încântă audiența alături de marile orchestre în Toronto, Vancouver, Montreal, Ottawa si Calgary.

În plus, printre colaborările sale se numără Orchestra din Shanghai, unde a fost artist rezident în 2017-2018, dar și Filarmonica din Honk Kong, Orchestra Simfonică Națională din Taiwan, respectiv Orchestrele Simfonice din Adelaide și Sydney. Artistul a colaborat și cu dirijori precum Yannick Nézet-Séguin, Edward Gardner, Sir Andrew Davis, Jaap Van Zweden, Simone Young, Antoni Wit și Thierry Fischer.

În ceea ce privește înclinația sa pentru muzica de cameră, Louis Lortie concertează în cele mai prestigioase săli de concerte și festivaluri, de pildă Wigmore Hall din Londra, Filarmonica din Paris, Carnegie Hall, Sala Simfonică din Chicago, Beethovenfest din Bonn și Festivalul Liszt. Lortie este cofondatorul și Directorul Artistic al Festivalului Internațional LacMus din zona Lacului Como și este profesor la Chapelle Reine Elisabeth din Bruxelles.

Fiind un artist prolific, relația lui Lortie de 30 de ani cu Chandos Records a dat naștere unui catalog de peste 45 de piese, acoperind o arie muzicală vastă, de la Mozart la Stravinsky și incluzând un ciclu complet de sonate ale lui Beethoven, dar și opera integrală „Années de pèlerinage” a lui Liszt, care a fost inclusă de către New Yorker în topul 10 al pieselor din 2012.

Interpretarea proprie a Concertului pentru pian de Lutoslawski, alături de Edward Gardner și de Orchestra Simfonică BBC, a atras multe laude, apreciate fiind și înregistrările pe muzica lui Chopin, una dintre ele fiind nominalizată la „Piesele anului 2012” de „New York Times”, în timp ce valsurile sale, tot pe muzica lui Chopin, au fost descrise de Fanfare Magazine ca „piese Chopin interpretate de un geniu sublim”.

În duet cu Hélène Mercier, Lortie a înregistrat „Carnavalul Animalelor” cu Neeme Jarvi și cu Filarmonica din Bergen, Concertul pentru două piane al lui Vaughan-Williams, dar și lucrările complete pentru două piane ale lui Rachmaninov. În prezent, artistul derulează proiecte ce cuprind lucrările lui Saint-Saëns pentru pian și orchestră, alături de Filarmonica BBC, dar și piesele de pian ale lui Fauré. Lortie a înregistrat, de asemenea, două CD-uri de succes pentru Onyx Classics cu violonistul Augustin Dumay.

Louis Lortie a studiat în Montréal alături de Yvonne Hubert (studentă a legendarului Alfred Cortot), în Viena cu specialistul în muzica lui Beethoven, Diete Weber, și, ulterior, cu Leon Fleisher, discipol al lui Schanbel. În 1984, a obținut Premiul I la Concursul Busoni și, în același an, a fost câștigător al Concursului de la Leeds.