SoNoRo

Katalin Kókas

Vioară

  • Medium

Katalin Kókas s-a născut în 1978 în Pécs, Ungaria, a început studiul viorii la 5 ani, iar la 16 ani deja termina Conservatorul Royal din Toronto, unde a studiat alături de Lóránd Fenyves. A urmat masterclass-uri cu maeștrii Ferenc Rados, György Kurtág, György Pauk, Dénes Zsigmondy, Jaime Laredo și Leon Fleischer.

A obținut numeroase premii printre care, premiul I la Competiția Internațională de Vioră “Usti nad Orlice” din Republica Cehă, în 1994, Competiția “Concerto” din Toronto, în 1996, și competițiile “Bohuslav Martinů” și “Bartók World Competition”, în Semmering-Austria, în 1997-98. În 1999, Katalin a câștigat Concursul Internațional de Vioară “Carl Flesch”, iar în 2002 a luat premiul I la prestigioasa Competiție Internațională “Joseph Szigeti” din Ungaria.

Ca violistă și violonistă, Katalin a colaborat cu muzicieni precum Zoltán Kocsis, Miklós Perényi, Dénes Várjo, Péter Nagy, Thorlief Thedeen, Cvartetul Chilingirian, János Rolla și Orchestra de Cameră “Franz Liszt” și a cântat alături de orchestrele simfonice din Poznan, Kosice, Bratislava, Johannesburg, Durban, Taiwan și majoritatea orchestrelor ungare.

A fost invitată la festivaluri precum Delft, Prussia-Cove, Seville, Budapest Spring Festival, Paris Louvre Auditorium, orașele mari din Africa de Sud, New-York, Washington și, după ce a câștigat concursul Szigeti, a fost chemată să performeze în săli importante din Europa și America, printre care Sala Recital din faimoasa Carnegie Hall din New York City, în 2003.

A luat premiul “Ferenc Halász” și bursa “Annie Fischer” în 2004, 2005. În prezent este profesoară de vioară la Academia de Muzică “Franz Liszt”, din Budapesta.