SoNoRo

Katalin Kókas

Vioară

  • Medium

Katalin Kókas s-a născut în 1978 în Pécs, Ungaria. A început studiul viorii la 5 ani, iar la 16 ani era deja absolventă a Conservatorul Regal din Toronto, unde a studiat alături de Lóránd Fenyves. A urmat masterclass-uri cu maeștrii Ferenc Rados, György Kurtág, György Pauk, Dénes Zsigmondy, Jaime Laredo și Leon Fleischer.

A obținut numeroase premii, printre care: Premiul I la Competiția Internațională de Vioară „Usti nad Orlice” din Republica Cehă, în 1994, Competiția „Concerto” din Toronto, în 1996, și competițiile „Bohuslav Martinů” și „Bartók World Competition”, în Semmering-Austria, între 1997-1998.

În 1999, Katalin a câștigat Concursul Internațional de Vioară „Carl Flesch”, iar în 2002 a obținut Premiul I la prestigioasa Competiție Internațională „Joseph Szigeti” din Ungaria.

Ca violonistă și violistă, Katalin a colaborat cu muzicieni precum Zoltán Kocsis, Miklós Perényi, Dénes Várjo, Péter Nagy, Thorlief Thedeen, Cvartetul Chilingirian, János Rolla și cu Orchestra de Cameră „Franz Liszt”. A cântat, de asemenea, alături de orchestrele simfonice din Poznan, Kosice, Bratislava, Johannesburg, Durban, Taiwan și majoritatea orchestrelor ungare.

A fost invitată la festivaluri precum Delft, Prussia-Cove, Seville, Budapest Spring Festival, Paris Louvre Auditorium, la New-York, Washington și în orașele mari din Africa de Sud. După ce a câștigat Concursul Szigeti, a fost invitată să cânte în săli importante din Europa și America, printre care Sala Recital din faimoasa Carnegie Hall, din New York, în 2003.

A obținut Premiul „Ferenc Halász” și bursa „Annie Fischer” în 2004-2005. În prezent este profesoară de vioară la Academia de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta.