SoNoRo

Jonian Ilias Kadesha

Vioară

  • Medium

Născut în Atena, în 1992, violonistul greco-albanez Jonian-Ilias Kadesha este deja unul dintre cei mai talentați și versatili muzicieni ai generației sale, atât ca solist, cât și ca muzician de cameră.
Sub îndrumarea violonistului Salvatore Accardo, Jonian a debutat la vârsta de 12 ani, cântând Concertul pentru Vioară nr. 2 al lui Wieniawiski, în cadrul Orchestrei della Toscana, sub bagheta dirijorului Giampaolo Bisanti. De atunci, artistul a concertat cu orchestre precum Orchestra Radio din Munchen, Filarmonica Lubeck, Filarmonica din Frankfurt, Filarmonica Reichenhall, Orchestra Radio din Grecia și Orchestra de Stat din Salonic.

De-a lungul ultimilor ani, Jonian a câștigat premii la numeroase competiții internaționale ca solist și membru în ansambluri de muzică de cameră, incluzând Competiția de Vioară Leopold Mozart, Deutscher Musikwettbewerb, Competiția de Muzică de Cameră Haydn și Competiția Internațională de Coarde Windsor. Recitalurile l-au adus pe acest artist pe scena Operei Megaron din Atena, Operei Wigmore din Londra, Sălii Molière din Lyon și Teatrului Verdi din Florența. Jonian a studiat vioara cu Grigori Zhislin în Germania și cu Salvatore Accardo în Italia.

În prezent, acesta locuiește în Berlin, unde studiază alături de Ulf Wallin la Hochschule für Musik Hanns Eisler.
Artistul a colaborat cu muzicieni de renume, printre care Martha Argerich, Steven Isserlis, Ivry Gitlis, Gidon Kremer, Nicolas Altstaedt, Patrick Demenga, Vilde Frang, Ilya Gringolts, Pekka Kuussisto și Kim Kashkashian, fiind adesea invitat la festivalurile Progetto Martha Argerich, Lockenhaus sau Mecklenburg-Vorpommern.

Din 2014, Jonian cântă la o vioară Nicola Gagliano din secolul al XVIII-lea, împrumutată de Deutsche Stiftung Musikleben din Hamburg. De asemenea, el deține o copie Guarneri del Gesu, construită de Svetozar Bogdanoski, o sponsorizare generoasă din partea Fundației Culturale Costopoulos din Atena.