SoNoRo

Janne Thomsen

Flaut

  • Medium

Muziciana daneză Janne Thomsen a început să cânte la flaut la vârsta de șase ani. Cariera sa a debutat odată cu obținerea premiului „Tânărul muzician al anului” din Danemarca, urmând și alte premii pe care le-a câștigat la concursuri din Praga, Bayreuth, Roma, Viena și Boston.
A studiat la Academia Regală de Muzică din Londra și la Conservatorul de la Paris.

În calitate de solistă, a cântat cu Orchestra Filarmonică a Cehiei, cu Orchestra de Cameră a Marii Britanii, Orchestra Simfonică Radio a Danemarcei, Camerata Baltica, Camerata Salzburg, Orchestra de Cameră din Viena. A cântat alături de soliștii Maxim Vengerov, Gidon Kremer, Janine Jansen, Pierre Laurent Aimard, Yuri Bashmet, Joshua Bell, Jana Bouskova, Steven Isserlis și Mischa Maisky, lucrând și cu compozitorii Sofia Gubaidulina, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Giya Kancheli, Pēteris Vasks și Michael Berkeley.

Janne Thomsen a predat la Universitatea de Muzică și Artă Teatrală Mozarteum Salzburg și la Conservatorul din Lucerna (Elveția). De asemenea, în 2005 a fondat în Danemarca „Klassiske Dage – Holstebro International Music Festival”, fiind și directorul artistic al acestui festival.

În 2016 a obținut un titlu onorific acordat de ARAM – „Associate of the Royal Academy of Music”, o recunoaștere acordată muzicienilor care au avut contribuții deosebite în lumea muzicală.