SoNoRo

Jan-Erik Gustaffson

Violoncel

  • Medium

Violoncelistul Jan-Erik Gutsaffson și-a început studiile la Institutul de Muzică Helsinki, sub îndrumarea lui Markku Luolajan-Mikkola. Artistul a studiat apoi cu Mikhail Homitser și Frans Helmerson la Edberg-Musikinstitut din Stockholm.

La vârsta de cincisprezece ani, în urma participării la Competiția EBU din Copenhaga, a început să concerteze în lumea întreagă ca solist și interpret de muzică de cameră. Astfel, Jan-Erik a făcut parte din orchestre renumite, precum Orchestrele Simfonice din Londra, Bournemouth, Berlin, Ierusalim, Filarmonicile din Hong Kong și Stockholm, Camerata din Berna și Orchestra Națională din Washington.

În 1994, Jan-Erik Gustaffson a semnat un contract cu Agenția Americană YCA. În consecință, artistul a început să concerteze în Statele Unite, Europa și Orientul Îndepărtat, pe scene precum Carnegie Hall sau Alice Tully Hall din New York, Kennedy Center din Washington, Suntory Hall din Tokyo și Musikverein din Viena.
În cadrul festivalurilor internaționale de muzică de cameră, artistul a colaborat cu Pinchas Zukerman, Ralf Gothoni sau Leif-Ove Ansdens.

Jan-Erik Gustaffson a înregistrat pentru renumita casă de discuri Ondine. Discul ce include Sonatele pentru Violoncel ale lui Szymanowki, Kodaly și Schnittke a fost nominalizat pentru „Înregistrarea anului” în 1994, iar discul Concertului de Violoncel Englund a fost nominalizat pentru același premiu în 2000, ambele de către Asociația IFPI din Finlanda.

Cântă la un violoncel Carlo Giuseppe Testore din 1718, pe care îl deține Fundația Culturală Finlandeză.