SoNoRo

Giovanni Sollima

Violoncel

  • Medium

Giovanni este un adevărat virtuos al violoncelului. Să cânte pentru el nu este un scop în sine, ci un mijloc de a comunica cu lumea.
Este și un compozitor neobișnuit. Transmite o muzică plină de ritmuri mediteraneene tipic italienească, încercând să acopere însă toate epocile “de la Jurassic al violoncelului”, așa cum numește perioada barocă la “Metal”. El scrie în principal pentru violoncel și contribuie în mod semnificativ la crearea unui nou repertoriu pentru instrumentul său. Publicul său este divers: de la iubitorii de muzică clasică până la tineri fani “metalhead”.
Născut în Palermo într-o familie de muzicieni, a studiat violoncelul cu Giovanni Perriera și Antonio Janigro și compoziția cu tatăl său Eliodoro Sollima, dar și cu Milko Kelemen. A lucrat cu artiști precum Yo Yo Ma, Riccardo Muti, Claudio Abbado, Giuseppe Sinopoli, Jörg Demus, Martha Argerich, Riccardo Muti, Yuri Bashmet, Katia și Marielle Labèque, Ruggero Raimondi, Bruno Canino, DJ Scanner, Victoria Mullova, Patti Smith, Philip Glass, Carolyn Carlson, Bob Wilson, Peter Greenaway și John Turturro.
Cel mai recent disc al său este al doilea din cele trei cd-uri pentru integrala de violoncel a compozitorului roman Giovanni Battista Costanzi, veriga lipsă dintre muzica clasică și barocă în repertoriul pentru violoncel.
Predă la Academia din Santa Cecilia din Roma și cântă la un violoncel creat de către Francesco Ruggieri (1679, Cremona).