SoNoRo

Francesco Ionașcu

Vioară

  • Medium

Francesco Ionașcu s-a născut într-o familie de muzicieni la 21 decembrie 1991, la Veneția. A început studiul viorii la vârsta de 6 ani, la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, la clasa profesoarei Mariana Suma, continuând apoi cu profesorul Valeriu Maior de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” și cu Robert Truț, violonist la Filarmonica „Transilvania” din Cluj-Napoca.

A absolvit studiile Bachelor of Music (Honours) la Royal College of Music din Londra, la clasa profesorilor Natalia Lomeiko și Yuri Zhislin, cu distincția „First Class”. De asemenea, este absolvent al cursurilor de masterat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca la clasa profesorului Nicușor Silaghi.

În prezent este asistent doctorand la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Până la 26 de ani a susținut peste 100 de concerte ca solist, colaborând cu orchestre prestigioase din România și din străinătate: London Schubert Players, Bristol Metropolitan Orchestra, Orchestra Filarmonicii „George Enescu” din București, Orchestra Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca și, de asemenea, orchestrele filarmonicilor din Sibiu, Oradea, Satu-Mare, Târgu Mureș, Bacău. Dintre dirijorii sub bagheta cărora a cântat amintim: Lawrence Foster, Vladimir Ashkenazy, Sir Roger Norrington, Franz Lamprecht, Cristian Mandeal, Sabin Pautza, Cristian Oroșanu, Horia Andreescu, Ilarion Ionescu-Galați sau Tiberiu Soare.

De asemenea, a susținut numeroase concerte în străinătate: Anglia, Germania, Franța, Italia, Spania, Ungaria, în locații importante: St. James’s Piccadilly (Londra), Tonhalle (Düsseldorf), Teatro „Verdi” (Mantova), Ateneul Român și Sala Palatului (București).
Este laureat a peste 25 de concursuri naționale și internaționale.

A participat la cursuri de măiestrie cu prestigioși violoniști precum: Pinchas Zukerman, Ivry Gitlis, Maxim Vengerov, Shlomo Mintz. Din 2008, este bursier SoNoRo, concertând alături de mari artiști: Daishin Kashimoto, Bernhard Naoki Hedenborg, Alexander Sitkovetski, Diana Ketler, Răzvan Popovici.