SoNoRo

Emil Vișenescu

Clarinet

  • Medium

Născut la 10 martie 1969, Bucureşti, Emil Vişenescu a studiat la Universitatea Naţională de Muzică sub îndrumarea lui Ioan Cudalbu şi a lui Valeriu Bărbuceanu. Din 1993 este membru al Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti. A absolvit numeroase cursuri de specializare, sub îndrumarea clarinetiștilor Stephan Korody – Kreuzer, Walter Boeykens, Karl Leister, Andrew Marriner, Joszeph Balogh și Aurelian Octav Popa.

În perioada 2000-2002 a studiat cu Ernesto Molinari, la Universitatea de Muzică din Berna-Biel, obținând diploma de solist. Măiestria sa a fost apreciată de-a lungul timpului, prin acordarea mai multor premii. Emil Vişenescu este un artist activ al scenei naţionale şi internaţionale, susţinând o serie de concerte și recitaluri atât în calitate de solist, cât şi ca membru al unor ansambluri.

Ca solist, a interpretat alături de prestigioase orchestre din ţară (Iași, Timișoara, Bacău, Ploiești, Brașov, Craiova, Satu-Mare, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Târgoviște, Giurgiu, Constanța) şi din străinătate (Biel, Berna, Dresda). De 24 ani, ca membru al trioului „Mosaic”, interpretează pe diverse scene din România, Belgia, Franţa şi Elveţia.

Emil Vişenescu a fost invitat ca membru al juriului concursurilor „Marțian Negrea”, „Jeunesses Musicales” și „Gheorghe Dima”, a predat în cadrul Cursurilor Internaţionale de Vară de la Breaza, Sighișoara, Bistrița, Cisnădie și Brașov. În 2006 și 2016 a fost invitat să susţină recitaluri, workshop-uri şi cursuri de specializare în clarinet de către Academia de Muzică şi Dans din Ierusalim.

În 2006 și 2014, Emil Vișenescu a fost solist al Orchestrei Naționale Radio din România, în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică Contemporană, Bucureşti. A făcut înregistrări pentru Radiodifuziunea Română și Televiziunea Română. Începând cu anul 2002 predă clarinetul la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, iar în anul 2011 a obținut titlul de Doctor în Muzică acordat de aceeași instituție.

Și-a completat studiile cu cele post-doctorale și un Master în dirijat orchestră, urmate la clasa domnului prof. univ. dr. Dumitru Goia, de asemenea la UNMB. În noua postură, a susținut concerte cu orchestrele simfonice ale filarmonicilor din Pitești, Brașov, cu Orchestra Concerto a UNMB și cu Orchestra de Cameră Ionel Perlea, al cărei fondator este.