SoNoRo

Elina Vähälä

Vioară

  • Medium

Născută în Statele Unite și crescută în Finlanda, Elina Vähälä și-a făcut debutul cu Orchestra Simfonică Lahti la vârsta de 12 ani, iar apoi a fost aleasă ca „Young Master Soloist” în Orchestra Osmo Vänskä as the orchestra’s.

Violonista apare în mod consntat în orechestrele finlandeze dar și în orchestre de top din toată lumea precumHouston Symphony, Vancouver Symphony, Yomiuri Nippon Symphony Orchestra, Beethoven Orchester Bonn, Dortmund Philharmoniker, Istanbul State Symphony, Malmo Symphony Orchestra, Orchestre Philharmonique de Strasbourg și RTVE Spanish Radio Orchestra.

A avut o colaborare frumoasă cu dirijorii Leonard Slatkin, Carlos Kalmar, Jukka-Pekka Saraste, Okko Kamu, Jakub Hrůša, Thierry Fischer, Sakari Oramo, Leif Segerstam, Josep Caballé-Domenech, Alexander Liebreich și Michał Nesterowicz.

Activitățile educaționale joacă un rol important în angajamentul ei față de muzică. În 2009, Elina a lansat Violin Academy, o școală de master class-uri pentru violoniștii foarte talentați.

Este profesoară la Hochschule für Musik în Karlsruhe, Germania, iar din toamna lui 2019 a devenit profesoară 2019 la Universität für Musik und darstellende Kunst în Viena.

Elina Vähälä cântă pe o vioară Giovanni Battista Guadagnini făcută în 1780.