SoNoRo

Bursierii SoNoRo - Interferenţe

  • Medium

Rafael Butaru, vioară
Sabin Penea, vioară
Valentin Șerban, vioară
Ella Bokor, violoncel

Rafael Butaru este licențiat al Academiei “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și în prezent este concertmaestru al Operei Naționale București.
De-a lungul carierei concertistice a intepretat alături de muzicieni de prestigiu precum: Marin Cazacu, Dorin Marc, Liviu Prunaru, Tiberiu Soare.
A participat la cursuri de măiestrie precum: cursul de orchestră și vioară susținut de Sascha Goetzel, Adam Fischer și membrii ai Orchestrei Filarmonicii din Viena; cursuri de muzică veche și perfecționare instrumentală susținute de Ioana Galu, Dieter Weitz, Theo Wolters; cursurile internaționale de muzică de cameră susținute de cvartetele Chilingirian și Amadeus din Londra, Stefan Metz-Orlando Quartet și Devich Sandor-Bartok Quartet.
Activitatea sa solistică include concerte susținute în cadrul stagiunii Radiodifuziunii Române 2015-2016 în calitate de solist, cu Orchestra Română de Tineret, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, Festivalul Internațional Sergiu Celibidache, Festivalul Enescu și altele. 
Împreuna cu ansamblul ArGenTango au susținut deja doua turnee naționale, având un mare succes.
Este câștigător a numeroase premii la concursuri naționale și internaționale.

Sabin Penea s-a născut la Tulcea pe 5 aprilie 1988. A început studiul viorii la vârsta de 6 ani. 
Licențiat și absolvent de masterat la București, sub îndrumarea maestrului Gabriel Croitoru, a participat la mai multe competiții și a susținut diverse recitaluri și concerte atât în țară cât și peste hotare în calitate de solist, concert-maestru, în ansamblele “pAs cLasique”, ”CaMMerata”, “BaRockeri Orchestra”, dar și în diverse formații camerale. 
În prezent, Sabin activează ca vioara I în “Solartis Quartet”. Totodată, cântă și în ansamblul de muzică veche românească, bizantină și otomană “Anton Pann”.
 Pe lângă arealul muzicii clasice, Sabin a manifestat o aplecare pentru muzică în toate formele sale, experimentând, la vioară, în grupuri rock, funk, reggae, blues, jazz, dub, trip-hop sau irish, cu trupe precum Sarmalele Reci, Iris, Trupa Veche, Antract, Classic Beat Orchestra, Berti Barbera, Kiko Navarro sau Luiza Zan. 
Multi-instrumentist, el a activat de asemenea în calitate de bassist electric, violinist electric și backing-vocal în trupa “Timpuri Noi”, alături de care a lansat discul “Deschide-ți Mintea”.

Valentin Şerban s-a născut la Braşov. A absolvit Liceul de Muzică “Tudor Ciortea“ Brașov si este licențiat al Facultății de Muzică din cadrul Universitâții “Transilvania“ Brașov.
A studiat între anii 2003-2008 cu profesorii Valeriu Rogacev, Daniel Podlovschi şi Maestrul Ştefan Gheorghiu.
A studiat cu violonistul Adam Han-Gorski (S.U.A.), fost student al celebrului violonist Jascha Heifetz, cu Maestrul Ilarion Ionescu-Galaţi și cu marea violonistă Silvia Marcovici.
Palmaresul competiţional al violonistului Valentin Şerban conţine distincţii importante, obţinute la olimpiadele naţionale de interpretare instrumentală şi concursuri internaţionale.
A susținut concerte și recitaluri în: Brașov, Satu-Mare, Oradea, Botoşani, Suceava, Râmnicu-Vâlcea, Bacău, Ploieşti, Odorheiu Secuiesc, Bucureşti Ateneul Român, Muzeul Național ‘’George Enescu’’, Sinaia, Vaison la Romaine, Strasbourg – Franța, Viena, Graz – Austria, Gyor – Ungaria, Copenhaga – Danemarca, Traunstein – Germania.

Ella Bokor, licențiată în violoncel la clasa profesorului Marin Cazacu, lucrează, în prezent, la doctoratul din cadrul U.N.M.B. 
Este membră a Orchestrei Române de Tineret, Duo Cello Jaya, 4 Cellos, ansamblului Violoncellissimo și Icon Arts. A participat la master class-uri și festivaluri precum Festivalul SoNoRo, SoNoRo Interferențe, SoNoRo Conac, Cello Akademie Rutesheim, Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul Internațional Sergiu Celibidache, ICon Arts, Baroque Week, Sunetul Muzicii, Nocturne Baroce, Bucharest Music Film Festival, Young Euro Classic, Festivalul Enescu și muzica lumii, TIFF, Festivalul Vara Magică, Festivalul SIMN și Meridian. Colaborează cu numeroase orchestre precum Filarmonica George Enescu, Societatea Română de Radiodifuziune, Televiziunea Română, ansamblul Les Dissonances, Camerata Regală, European Contemporary Orchestra și Richard Wagner International Orchestra. 
Printre partenerii ei de scenă se numără Alexander Buzlov, Marin Cazacu, David Grimal, Jan-Erik Gustaffson, Alexandra Guțu, Diana Ketler, Fenyo Laszlo, Sergey Malov, Răzvan Popovici sau Răzvan Suma.