SoNoRo

Bruno Monsaingeon

  • Medium

De peste 40 de ani, Bruno Monsaingeon, violonistul care trăiește la Paris, își dedică o bună parte din timp realizării de filme muzicale, continuând în paralel cariera de muzician.
Printre creațiile sale cele mai cunoscute se număra proiecțiile recitalurilor Schubert și Schumann, apoi „Nunta lui Figaro”, de Mozart, dar și „Vocea sufletului”, un portret retrospectiv al maestrului (pentru care a câștigat Premiul Video al Academiei Charles Cros, în 1998, dar și Premiul Francois Reichenbach, în același an) și documentare legendare despre Glenn Gould, Sviatoslav Richter, David Oitrakh, Gilles Apap sau Mstislav Rostropovich.
A realizat, de asemenea, un film despre opera lui Schubert, „La Jeune Fille et la Mort” („Tânăra și moartea”), împreună cu Cvartetul Alban Berg.

În ultimii ani, Bruno Moinsangeon a colaborat cu doi tineri muzicieni prodigioși: David Fray și Piotr Anderszewski.
Filmul „David Fray înregistrează Johann Sebastian Bach”, realizat în 2008, este un documentar despre cel de-al doilea disc al lui David Fray, în care acesta interpretează la pian „Deutsche Kammer Philharmonie Bremen”.

În 2008, Bruno a filmat „Piotr Anderszewki în recital la Varșovia” și ulterior a fost producătorul unui documentar despre acest pianist polonez extrem de talentat – „Piotr Anderszewki, un călător neliniștit”. Bruno Monsaingeon ne poartă într-o călătorie cu trenul în compania lui Piotr Anderszewki, căruia îi dedică un portret emoționant.
În cursul aceluiași an, Bruno a filmat Orchestra de Cameră a Europei, condusă de dirijorul Vladimir Ashkenazy, cu solistul Valery Sokolov.