SoNoRo

Alexander Sitkovetsky

Vioară

  • Medium

Alexander Sitkovetsky s-a născut în Moscova, într-o familie de muzicieni. Activitatea artistului a debutat încă din copilărie, interpretând piese alături de Filarmonica Olandei, Orchestra Konzerthaus din Berlin, Orchestra de Cameră a Uniunii Europene, Orchestra Simfonică din Malmö, Orchestra de Cameră din Lituania, Orchestra de Cameră din Stuttgart și multe altele. Printre dirijorii cu care acesta a lucrat se numără Sir Mark Elder, Yakov Kreizberg, Dmitry Sitkovetsky, Denis Russell Davies, Julia Jones și Joseph Swensen.
În ultimii ani, Alexander a cântat la vioară alături de Filamornica din Bruxelles, de Orchestra Simfonică din St Petersburg și de Orchestra de Cameră din Australia. Nu în ultimul rând, artistul s-a remarcat și la Royal Albert Hall, cântând în Royal Philharmonic Orchestra.
Artistul a interpretat Concertul de vioară al lui Andrejz Panufnik cu ocazia comemorării a 100 de ani de la nașterea acestui compozitor, alături de Orchestra de Cameră a Norvegiei și de Filamornica Poznan. Alexander a înregistrat, de asemenea, piese pentru Angel/EMI, Decca, Orfeo, Onyx, BIS și Avanti Classic, iar printre acestea se numără „Dublu concert pentru două viori în Re minor” de Bach, interpretat alături de Julia Fischer.

Muzica de cameră a fost dintotdeauna foarte importantă pentru Alexander Sitkovetsky, fiind membru fondator al Trioului de pian Sitkovetsky, împreună cu pianistul Wu Qian și cu violoncelistul Leonard Elschenbroich, alături de care a câștigat numeroase premii și distincții. Este, de asemenea, membru fondator al Ansamblului Raro.

În 2011 a câștigat premiul I, împreună cu pianistul Wu Quian, „la Trio di Trieste Duo Competition”. Este membru al prestigioasei „Chamber Music Society Two”, un program al Centrului Lincoln din New York.
Alexander concertează frecvent cu Cvartetul Juliei Fischer și cu Ansamblul Razumovsky.