SoNoRo

Alberto Mesirca

Chitară

  • Medium

The American Record Guide a apreciat interpretarea lucrărilor de Scarlatti, realizată de Alberto Mesirca, drept „cel mai bun Scarlatti pe care l-am auzit cu o chitară solo”, iar Classical Guitar Magazine a scris despre el: „O înregistrare superbă a talentatului Mesirca”.
Chitaristul Alberto Mesirca s-a născut în Italia, în 1984. A absolvit „Summa cum laude” Conservatorul din Castelfranco Veneto, în clasa profesorului Gianfranco Volpato. Ulterior, Mesirca și-a continuat studiile în cadrul Academiei din Kassel, în Germania, alături de Wolfgand Lendle.

A câștigat „Golden Guitar” în 2007 și 2009. În colaborare cu Hopkinson Smih și Franco Pavan, acesta a redescoperit compozițiile nepublicate ale lui Francesco da Milano, ce apăreau într-un manuscris din 1565. Aceste evenimente l-a inspirat pe Dusan Bogdanovic să scrie o compoziție pentru Alberto, pe care urma să o denumească ulterior „Tre Ricercari sulla Compagna”.
Având câteva sute de concerte în repertoriu, Mesirca a colaborat cu muzicieni excepționali, precum Dimitri Ashkenazy, Vladimir Mendelssohn, Martin Rummel, Daniel Rowland, Domenico Nordio, Marco De Santi, Andras Adorjan, Peter and Jonas Giger, Mirko Satto Quartetto d’Archi di Venezia sau ChamberJam Europe.

Perioada ultimilor doi ani este caracterizată de o activitate muzicală intensă, ce urma să îl aducă la Universitatea din Auckland (Noua Zeelanda), la Festivalul de Muzică de Cameră Kuhmo din Finlanda, la Festivalul Beethoven din Melbourne, pe scenele Teatrului La Fenice din Veneția, Teatrului Regio din Parma, Auditori Nacional din Valencia, Kunsthalle din Viena, respectiv Institutele Italiene de Cultură din Paris, Oslo, Helsinki, Stockholm și Barcelona.

În colaborare cu Marc Ribot, Mesirca a înregistrat lucrările complete de chitară ale compozitorului haitian Frantz Casseus, fiind nominalizat pentru „Cea mai bună performanță solo” la Premiile Grammy din 2012, la Los Angeles.
În 2013, albumul său, „British Guitar Music”, înregistrat cu Paladino Music OG, a fost câștigătorul Chitarei de Aur pentru „Cel mai bun album al anului”.